Index Vakbarát Hírportál

Ázsiai ősöket akar? Ellenőrizze a fülzsírját!

2014. február 26., szerda 09:02

Milyen a fülzsírja? Sárga? Enyhén ragadós? Akkor maga fehérbőrű. Vagy fekete. Mindenesetre nem ázsiai és nem is indián. Nem csak azért, mert akkor kevésbé gyakran olvasna Indexet, új kutatási eredmények szerint használt fültisztítő pálcikájából is következtethetünk a származására.

A fülzsír a jövőben mindenféle genetikai azonosításra szolgálhat. Képzeljük el az óvatlan betörőt, aki gumikesztyűs ujjával meggondolatlanul kisercint a füléből némi felhalmozott mirigyváladékot, amiből a helyszínelő pusztán érzékszervi vizsgálattal is sejthet valamit az elkövető származásáról. A különbség már ránézésre adott: az ázsiaiak és a bennszülött amerikaiak fülzsírja ugyanis jóval szárazabb és fehérebb, mint az átlagos európaié.

Ami ránk nézve némileg szomorú: a mi európai értelemben vett fülzsírunk (úgy is mint cerumen, latinos műveltségűeknek) nem csak ennyiben eltérő karakterisztikájú: büdösebb is, mint ázsiai barátainkké. Nem meglepő: hónaljszagban is durvábbak vagyunk, a fülzsír illatolásáért pedig ugyanazok a gének felelősek, mint az izzadásért. Még szerencse, hogy a történeti genetika szerint eredetileg mindenki büdös volt, a keletázsiai populációban úgy 2000 éve történt az a mutáció, ami miatt 98 százalékuknál nincs meg a számunkra természetesen férfiasan szagokhoz szükséges vegyület.

A nemzetközi hónaljszag-kutatás egyébként igen fejlett: a vonatkozó analízis alapján a hónalj tulajdonosának neme, kora és egészségi állapota is elég pontosan azonosítható a származásán kívül. Most ehhez zárkózhat fel végre az idáig méltatlanul elhanyagolt fülzsír-tudomány. Katharine Prokop-Prigge, a rasszok szerinti fülzsír-specifikumokat leíró kémikusnő az egyik lelkes élharcosa a területnek. A philadelphiai laboratórium kutatója a fülzsírra egyszerűen mint az „elhanyagolt testváladékra” utal, és azt reméli, hogy a további kutatások végre az őt joggal megillető polcra helyezik a matériát.

Rovatok