Index Vakbarát Hírportál

Fellőtték a 900 millió dolláros műholdat

2014. február 28., péntek 09:30 | aznap frissítve

Csütörtök délután pályára állt a japán űrügynökség, a JAXA, illetve a NASA közös műholdja, amit egy japán hordozórakétával lőttek fel. Ilyen pontos műszert még sosem készítettek az esőzés és havazás vizsgálatára.

A Global Precipitation Measurement (globális csapadékmérő, GPM) szatelit csak az első a sorozatból: a NASA összesen ötöt akar belőlük az űrbe juttatni. A négytonnás műholddal soha nem látott pontossággal vizsgálható a csapadékeloszlás: a GPM azt is kimutatja, ha egy óra alatt csak 0,0254 centiméter csapadék hullik egy adott területre.

A 900 millió dolláros műholdat a JAXA és a NASA közösen fejlesztette. A GPM-et 1 óra 37 perckor lőtték föl a Tanegasima Űrközpontból. Fél órával a fellövés után a műhold pályára állt, aktiválta a napelemeit, és felvette a kapcsolatot a vezérlőközponttal.

Klímakutatók is használhatják

A teljes aktiválás utána  GPM radarral és mikrohullámú eszközökkel fogja vizsgálni a hóesést. A GPM más műholdak adatait is használni fogja, és három óránként küld előrejelzést – magyarázta az egyik kutató, Gail Skofronick Jackson.

A GPM-nek öt évre elegendő üzemanyaga van, de számítások szerint sokkal tovább rendszerben maradhat.

A begyűjtött adatokat több célra is használhatjuk; áradások, földcsuszamlások előrejelzésére, hurrikánok nyomon követésére; így mindig tudjuk, melyik partszakaszon kell majd evakuálni – mondta Jackson.

A műholddal szerzett adatok nemcsak rövid távú előrejelzésre használhatók: a klímakutatóknak is nagy segítséget nyújthatnak az újabb klímamodellek elkészítésében. 

Rovatok