Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a világ legrégebbi sajtját

2014. február 28., péntek 10:30

Megtalálták a világ legrégebbi, szárított sajtját, Kínában, több ezer évvel azelőtt, hogy az első görög filozófusok fetát fogyasztottak volna. A bizonyíték egyértelmű: most több darab, nagyon jó minőségben megmaradt, sárga sajtot találtak. A kínai kutatók szerint a sajt i. e. 1615 környékéről származik. 

A Kis Folyó Temető 5. nevű lelőhelyet még 1934-ben fedezték fel, aztán évtizedekre elfelejtették. A régészeti feltárások 2003-ban kezdődtek újra. A Takla-Makán homoksivatag száraz, sós körülményei segítettek megőrizni a sajtot sokkal tovább, mint bármelyik, korábban felfedezett példányt.

Az ősi sajtkészítők a bronzkorból származnak. A temető leletei alapján csónakszerű fa szerkezetekben, marhabőrbe vonva temették el halottaikat. Így maradhattak meg épségben a becsomagolt testek és a sajtok – írja Andrej Shevchenko, a tanulmány szerzője az Journal of Archaeological Science című szaklapban.

Elemzése szerint az ősi sajtot baktériummal és élesztővl készítették, fiatal állatokból származó tejoltó helyett. Ezzel alacsony laktóztartalmú sajt jött létre, amit Ázsia laktózérzékeny lakosai is meg tudtak enni.  

Rovatok