Index Vakbarát Hírportál

A Legót fenyegeti a 3D nyomtatás

2014. március 4., kedd 14:23

A Lego keresi a lehetőségeket, hogy ügyfelei saját kockákat és figurákat gyárthassanak 3D nyomtatókkal. A dán játékgyártó lépést szeretne tartani a fejlődéssel, alkalmazkodva a digitális világhoz. Ez nem újdonság, a rajongók már készítettek műanyagból legófigurákat.

Ez nem azt jelenti, hogy a Lego maga is 3D nyomtatásba kezd – magyarázta John Goodwin pénzügyi igazgató. Ez nem is lenne lehetséges, hiszen most percenként kétezer legókockát gyártanak, ami 55 milliárdot jelent évente. Azt azonban ők is elismerik, hogy a 3D nyomtatás teljesen új utakat nyit meg a felhasználóknak, emiatt a cégnek is fel kell mérni a lehetőségeket.

A Lego néhány éve komoly bajba került, amikor a gyerekek egyre több időt töltöttek számítógépes játékokkal, és csökkenni kezdtek az eladások. Ez a tendencia mára megállt, mert a cég azzal válaszolt a kihívásokra, hogy maga is kiadott videojátékokat, mobilalkalmazásokat és egyéb digitális tartalmat.

A Legót állandóan támadások érik újabb és újabb konkurensektől, legutóbb például a Minecraft volt az, amely komolyan veszélyeztette a cég sikereit. A Lego is fejlesztett valami hasonlót, ez lett volna a Lego Universe, de már a megjelenése pillanatában elavult volt.

A 3D nyomtatás a következő nagy kihívás. Gondoljunk bele, ha elterjednek a nyomtatók és persze olcsóbbá válik a nyomtatás, mi akadályozza meg az embereket, hogy kockákat, alkatrészeket nyomtassanak maguknak. Még olyan bonyolult, jelenleg nem létező elemeket is tervezhetnek, amelyekkel eddig nem látott dolgokat építhetnek meg.

A cég célja most az, hogy ezt valahogy saját hasznukra fordítsák. A gond az, hogy még nincs ötletük, hogyan.

Rovatok