Index Vakbarát Hírportál

A tojók is rendszeresen énekelnek

2014. március 4., kedd 18:10 | aznap frissítve

Nemcsak a hím énekesmadarak dalolnak, hanem a tojók körében is széles körben elterjedt az éneklés. Egy új kutatás eredménye megdönti a korábbi elméleteket - írja az MTI.

Eddig ugyanis azt feltételezték, hogy az éneklés képessége a hímeknél fejlődött ki azért, hogy annak segítségével találják meg párjukat, és távol tartsák maguktól a konkurenciát - írta a Nature Communications című online szaklap.

Karan Odom és a baltimore-i Maryland Egyetemen dolgozó munkatársai több mint ezer madárfaj tojójának énekére vonatkozó utalásokat kerestek a szakirodalomban. Megvizsgáltak 44 énekesmadár-családot, és 34 család 323 fajánál bukkantak értékelhető adatra. Ezek szerint a kutatók 229 fajnál, a vizsgált fajok 71 százalékánál leírták, hogy a tojók is rendszeresen énekelnek, azaz nem kivételes jelenség a tojók éneke.

Az éneklő tojók családfája

A tudósok elkészítették az éneklő tojók génállományán alapuló családfát is, amiből különböző statisztikai módszerek révén kiderült, hogy igen régről ered a tojók ezen jellemzője. Énekük nem újkeletű dolog, már a mai énekesmadár-családok őseinek tojói is hallatták hangjukat.

Az ornitológusok szerint világszerte több mint tízezer madárfaj létezik, köztük több ezer az énekesmadár.

Rovatok