Index Vakbarát Hírportál

Felolvasztották a 30 ezer éve hibernált szibériai óriásvírust

2014. március 4., kedd 10:16

Egy 30 ezer éves óriásvírust olvasztottak fel a szibériai tundrából. Túl a tudományos érdekességen, ez a tény megint felélesztette azokat az aggodalmakat, hogy a bányászat és olajfúrások a gyorsan olvadó északi területeken olyan szunnyadó életformákat ébreszthetnek fel, amelyek egy nap veszélyesek lehetnek az emberiségre.

A most felolvasztott óriásvírus csak az amőbákat fertőzi meg, emberre nem veszélyes. Jean-Michel Claverie, a Aix-Marseille University kutatója azt mondja, hogy ennek a vírusnak a megtalálásával bebizonyosodott, hogy képesek vagyunk különböző korokból feléleszteni vírusokat.

Most már tudjuk, hogy a nem veszélyes vírusok élnek, de az is elképzelhető, hogy olyan vírusok is élnek mélyen eltemetve, amelyekről azt gondoltuk, hogy már rég eltűntek a Föld színéről. A felmelegedéssel egyre elérhetőbbé váltak északon is az ásványkincsek.

A földréteg hőmérséklete gyorsabban emelkedik itt, mint a mérsékelt éghajlaton. Az emberek idővel ideköltöznek, elkezdik művelni a földet, bányásznak. Ezzel olyan rétegeket érhetnek el, amelyek hárommillió éve háborítatlanok. Ezekben a rétegekben nagyon sok vírus is lehet.

A tanulmány társszerzője, Chantal Abergel ugyanakkor megjegyezte, hogy egyelőre csak olyan vírust találtak, amely amőbákat fertőz. De azért megvizsgálják a kőzeteket, hátha találnak még ott valami mást is, amely esetleg állatokra vagy emberre lehet veszélyes.

A most talált vírus egy mikron nagyságú, ami a milliméter ezred része. Ez viszonylag nagynak mondható a vírusok körében, elég nagy ahhoz, hogy normál mikroszkóppal is látni lehessen. A HIV vírus például a mikron tizede.

Jean-Michel Claverie nem most először talál vírusokat, egy évtizede Chilében talál egy óriásvírust, a Mimivírust, 2011-ben pedig egy Pandora-vírusnak nevezett vírust is felfedezett. Ez utóbbit Pandora szelencéjéről nevezték el. A most talált vírus genomjában nagyon sok hasonlóságot találtak a Pandorával.

Rovatok