Index Vakbarát Hírportál

Az űrutazásnak is rossz az ukrán helyzet

2014. március 6., csütörtök 13:59

Az egyre fagyosabb amerikai-orosz viszony miatt elképzelhető, hogy nem lesz űrjármű, amely a Nemzetközi Űrállomásra vinné az amerikai űrhajósokat. Az amerikai űrsikló program vége után ugyanis az orosz Szojuz űrhajókkal utaztak.

Egyetlen egy másik ország képes embert küldeni az űrbe, ez Kína, de ők nem ragjai a tizenöt tagú szövetségnek. És általában ki is hagyják őket az együttműködésekből.

Ez igencsak sebezhetővé teszi a NASA-t és az amerikai űrprogramot. Charles Bolden, a NASA vezetője annyit mondott, hogy folyamatosan figyelik a helyzet alakulását és úgy tűnik, minden a a normál kerékvágásban halad.

Bolden azt is említi, hogy 2000 óta, amióta állandóan van az űrállomáson legénység, számos nemzetközi konfliktusnak voltak tanúi. Köztük az Oroszország és Abházia közötti konfliktust is. A NASA és orosz partnere, a Roszkozmosz közötti kapcsolat mindvégig professzionális maradt, az űrprogram folytatódott függetlenül a hivatalos orosz-amerikai viszonytól.

Ennek ellenére a NASA lázasan kutatja, hogyan lehetne más űrhajókat is bevonni az űrprogramba. Magáncégekkel köt szövetséget, amelyek azt ígérik, hogy néhány éven belül képesek lesznek embert is küldeni az űrállomásra. Szállítmányt már most is felvitt néhány ilyen magánűrhajó, de embert még nem szállítottak. A tervek szerint 2017-ben lenne az első ilyen utazás.

Rovatok