Index Vakbarát Hírportál

Brutálisan jól tolja a kiborg dobos

2014. március 7., péntek 09:55

Jason Barnes tinédzserkora óta dobos szeretett volna lenni, és azt hitte, vége álmainak, amikor egy balesetben elvesztette a kezét. Most viszont kapott egy második esélyt egy robotkarnak köszönhetően. Barnes jobb alkarjának felét két évvel ezelőtt vesztette el: egy éttermi elszívó takarítása közben megrázta az áram. A srác azonban nem adta fel, és néhány rugóval épített magának egy kütyüt, amivel képes dobolni. Nem játszik olyan jól, mint a balesete előtt, de így is felvették az Atlanta Institute of Music and Mediára, ahol zenésznek tanulhat

Itt találkozott össze Eric Sanders dobtanárral, aki bemutatta Gil Weinbergnek, a Georgia Institute of Technology kutatójának. Eltervezték, hogy közösen olyan robotkezet építenek, amivel ugyanolyan jól játszhat, mint korábban. Barnes múlt héten próbálta ki először az eszközt: „Ha kész lesz, sokkal jobb lesz, mint a mostani protézisem, állandóan ezt fogom használni“.

Weinberg korábban zenei robotok építésével foglalkozott, készített már robotdobost és mesterséges marimbazenészt. Mindegyikük képes figyelni az emberi zenészekre, és improvizálni játékukra.

Barnesnak olyan eszközt kellett építeni, amely képes felfogni az emberi test jelzéseit. Olyan protézist készítettek, amely úgynevezett elektromiográfiával felfogja a felkar izmaiból származó elektromos jeleket. A bicepsz megfeszítésével egy kis motor mozgatható, ezzel szabályozza a dobos, hogy milyen szorosan fogja a dobverőt, és milyen gyorsan mozgatja.

A kutatók mindezt megtoldották egy második, önálló dobverővel, amelynek saját motorja van, mikrofonnal és gyorsulásmérővel, így figyel a zenére amit Barnes vagy mások játszanak. Egy algoritmus segítségével olyan ritmust állít elő, ami illik az ütemhez és dallamhoz. 

.Weinberg szerint Barnes ezzel egyfajta emberfeletti dobos lett. A március 22-i Atlanta Science Festivalon debütál a közönség előtt, addig még fejlesztik az eszközt. 

Rovatok