Index Vakbarát Hírportál

Azt hitte, átvághatja az elefántot?

2014. március 10., hétfő 21:54

Az elefántok képesek arra, hogy megkülönböztessék egymásról az emberi nyelveket, illetve arra is, hogy eldöntsék, hogy a beszélő férfi, nő, vagy gyerek. Az abcnews.com azt írja, a kenyai elefántokon végzett kutatás a tudósok szerint azt mutatja meg, hogy az elefántok ilyen módon tudják megkülönböztetni, hogy ki jelent számukra veszélyt, és ki nem.

A kutatók a kenyai Amboseli Nemzeti Parkban kísérleteztek, ahol vad elefántok százai élnek az emberek közelében. A tudósok maszáj és kamba férfiak hangját játszották le az elefántoknak. A maszájok hagyományosan alkalmanként ölnek elefántot, míg a kambák nem jelentenek fenyegetést az ormányosoknak.

Átlagosan háromból két elefánt reagált ijedten a maszáj nyelv hallatán. Amikor maszáj nők vagy gyerekek hangját játszották le, az elefántok többnyire nyugodtak maradtak, ami annak tudható be, hogy a gyerekek és a nők nem szoktak elefántra vadászni.

Karen McComb, az egyik kutató szerint ez azért van így, hogy az elefántoknak elég jó a memóriájuk, ami a nagy térfogatú agyuknak köszönhető. Egy valamiben viszont még az embereknél is jobbak: még úgy sem lehetett őket átvágni, hogy a férfi hangból hanghullámainak módosításával női hangot csináltak és fordítva.

Rovatok