Index Vakbarát Hírportál

Kénsavas eső kísérte a dínópusztulást

2014. március 10., hétfő 15:59

Japán kutatók szerint a 65 millió éve becsapódott meteorit nemcsak a dinoszauruszokat pusztította el, hanem kénsavas esőket is okozott, amik halálossá változtatták az óceán felszíni vízrétegeit.

Az MTI azt írja, a csibai Műszaki Kutatóközpont Ono Szoszuke vezette csoportja modellkísérlettel próbálta rekonstruálni a becsapódás körülményeit. Abból indultak ki, hogy a mexikói Yucatán-félszigeten talált, nagyjából kétszáz kilométer átmérőjű Chicxulub-krátert egy aszteroida becsapódása hozta létre. A kisbolygó átmérője 12-15 kilométer lehetett, és a hirosimai atomrobbanásnál egymilliárdszor nagyobb erővel csapódott a Földnek.

A modellkísérletben másodpercenként 13-25 kilométeres sebességű ütésnek tették ki a Yucatánon talált kénes kőzeteket. Ezek szerint a becsapódás pillanatában a kéntartalmú kőzetek azonnal felrobbantak, és a belőlük kipárolgó gáz kéntrioxidfelhőt hozott létre. A gázok és a légköri vízgőz keveredése miatt néhány napig savas eső hullhatott a Földre.

A kutatók szerint a magas kéntrioxid-tartalmú esők gyorsan elsavasították az óceánok felszíni vízrétegeit, károsítva az egész bolygó élővilágát. Emiatt valószínűleg rengeteg tengeri faj pusztulhatott ki. A katasztrófát csak azok az élőlények élték túl, amik ellenálltak a kénsavas környezetnek, vagy menedéket találtak az óceánok mélyebb rétegeiben. Az elnéptelenedett óceánokat ezek a fajok hódították meg.

Rovatok