Index Vakbarát Hírportál

Ilyen a világegyetem, ha egy űrhajóból nézzük

2014. március 12., szerda 08:55

Mindig is kíváncsi volt arra, milyen érzés lesz majd, amikor az űrutazás már annyira hétköznapi lesz, hogy akár galaxisok között is repkedhetünk? Ez persze még nagyon messze van, ha valaha bekövetkezik egyáltalán, mindenesetre a Durham Egyetem három szakembere összerakott egy háromdimenziós térképet az univerzum egy ismert részéről, amiben akár azt is megnézhetjük, mit látnánk, ha kinéznénk egy elképzelhetetlenül fejlett és gyors űrhajóból.

Repüljön át az univerzumon

Az adatokat két elképesztően részletes, az űrt feltérképezni kívánó projektből szedték. Az egyik a Sloan Digital Sky Survey (SDSS), a másik a Galaxy and Mass Assembly (GAMA). Mindkét projektben éveken át több százezer képet készítettek az égboltról, az SDSS tizennégy év alatt 930 ezer galaxist és 120 ezer kvazárt térképezett fel, a GAMA hat év alatt háromszázezerig jutott.

A mostani videót ezekre az adatokra alapozva készítették el. Fontos megjegyzés, hogy bár az egyes galaxisok látható távolság megőrzi az eredeti méretarányt, a galaxisok képe fel lett nagyítva, hogy a videó látványosabb legyen. 

Rovatok