Index Vakbarát Hírportál

Jobban kötnek az erdők, mint hitték

2014. március 12., szerda 13:44

Az Edinburgh-i Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a világ erdei az eddig véltnél akár 20 százalékkal több szén-dioxidot tudnak megkötni – írja az MTI.

A szakértők úgy számoltak, hogy ha 125 milliárd tonnányi extra megkötött szén-dioxidra vonatkozó adatok helyesek, akkor nagyot nőhet az erdősítési projektekkel termelt karbonkreditek száma a világ karbonpiacain. Az erdők elnyelik a szén-dioxidot, csökkentve a legfőbb üvegházhatású gáz légköri koncentrációját. Az erdőirtással csökken a szén-dioxid-elnyelési kapacitás, a gáz pedig visszajut a légkörbe.

A kutatók 3d-s rendszert fejlesztettek az erdők széntartalmának mérésére; ez sokkal pontosabb a mostani módszereknél. A tanulmányban a kutatók Costa Rica egy erdősített területét vizsgálták.

A korábbi tanulmányokból származó műholdas adatok 14,4 és 16,3 millió tonna közé tették a vizsgált Costa Rica-i erdőterület által tárolt karbon mennyiségét, míg az új módszer, bár költségesebb, 19,8 millió tonnára becsülte.

A kutatók az új adatokat a terület karbonkészletére vonatkozó korábbi számításokkal. Ezeket eddig műholdfelvételekre és a különböző erdőtípusok által tárolt szén-dioxid-mennyiségre vonatkozó becslések alapján készítették. A kutatók rendszere viszont olyan háromdimenziós adatokra épül, amelyek levegőből végzett lézeres vizsgálatokból származnak.

A műholdas adatok nem képesek információt szolgáltatni az erdők függőleges dimenziójáról, úgy mint a lombkorona magasságáról és a rétegződésről, amelyek kulcsfontosságúak a szén-dioxid-mennyiség pontos megméréséhez

– mondta a kutatócsoportot vezetője, Iain Woodhouse.

Rovatok