Index Vakbarát Hírportál

3d nyomtatóval készült a motoros új arca

2014. március 13., csütörtök 13:32

Új arcsebészeti eljárással állították helyre egy súlyos motorbalesetet szenvedett beteg arcát Walesben – írja az MTI. Az eljárás különlegessége, hogy a szétroncsolódott koponya és az arc helyreállításához a műtét minden szakaszában 3d nyomtatót használtak.

Bár nyomtatott implantátumokat már használtak archelyreállításhoz, a műtéthez most méretre szabott nyomtatott sablonokat, összekötő lemezeket, protéziseket és implantátumokat használtak.

Minden eddiginél pontosabb technika

A 29 éves Stephen Powernek 2012-ben volt súlyos motorbalesete. Bár bukósisakot viselt, eltört mindkét arccsontja, az orra, a felső állkapcsa és a koponyája. Négyhavi kórházi kezeléssel sem tudták helyreállítani az arcát, így állandóan szemüveget és kalapot hordott, hogy elrejtse a koponyáját és az arcát.

A műtétet a walesi Swansea-ben lévő Morrison Kórházban végezték. Az orvosoknak a beavatkozás előtt el kellett törniük Power arccsontjait. Komputertomográfiával mintát vettek a fejéről, majd elkészítették a koponyája szimmetrikus 3D-s modelljét. Ugyanezzel a módszerrel dolgozták ki a szükséges síneket és lemezeket is.

Úgy vélem, ez összehasonlíthatatlan, a végeredmény teljesen különbözik mindentől, amit korábban csináltunk. Ez a technológia lehetővé teszi számunkra, hogy sokkal pontosabbak legyünk. Mindenki kezd már ebben gondolkozni – a találomra való, becslésre alapuló munka nem elég jó.

– mondta Adrian Sugar állkapocssebész a BBC-nek.

Teljesen megváltoztatta az életemet

A műtét nyolc órán át tartott. Először az eltörött arccsontokat kapcsolták össze ismét a megfelelő sínekkel. Az arccsontok rögzítéséhez készült, Belgiumban gyártott titán implantátumot szintén 3d nyomtatóval készítették.

Teljesen megváltoztatta az életemet. Azonnal láttam a különbséget, amikor felébredtem a műtét után. Remélem, nem kell elmaszkírozni magam, vagy elrejtőzködnöm. Képes leszek a mindennapos dolgok elvégzésére, emberekkel találkozni, az utcán sétálni.

– mondta Power, akinek a műtét utáni arca sokkal jobban emlékeztet a régire.

Sean Peel mérnök szerint a következő nagy lépés az lesz, amikor ezt a folyamatot és technológiát sokkal szélesebb körben használhatják; ez akkor fog megtörténni, ha a költségek csökkennek és a felhasznált eszközök modernebbek lesznek.

Rovatok