Index Vakbarát Hírportál

Látható lesz a radioaktív sugárzás

2014. március 13., csütörtök 16:58

A Michigani Egyetem kutatóinak hordozható detektorával olcsón kimutatható a radioaktív sugárzás.

Az efféle készülékek nagy hátránya, hogy az előállításuk nehézkes, és emiatt igen sokba kerülnek. Az egyetem Polaris-H sugárzásmérője viszont százezer dollárnál olcsóbban megépíthető. Bár ez soknak tűnik, a fejlesztők a hivatalos sajtóközleményben is megjegyezték, hogy a hasonló berendezések általában kétszer ennyibe kerülnek.

A Polaris-H használatához az operátor elhelyezi a készülék kameráját a megfigyelni kívánt területen, bekapcsolja, majd távozik. A rendszer ezután felméri a sugárzási pontokat és azonosítja a radioaktív elemeket. A Polaris-H egy 4,5 méteres kábellel kapcsolódik egy érintőképernyőhöz, amivel a kamerát irányítani lehet. A fertőzött terület sugárzástérképe távvezérléssel készíthető el.

Más detektorokkal szemben a Polaris-H szobahőmérsékleten is jól működik. A hagyományos sugárzásmérőkhöz általában kriogenizált, azaz lefagyasztott komponenseket használnak. Más szkennereknél nincs szükség ilyenre, de ezek többnyire nem képalkotó berendezések, vagyis nem lehet pontos sugárzástérképet készíteni velük.

Egyes atomerőművekben már most is használják a Polaris-H technológiát, mivel jól használható vészhelyzetekben a radioaktív sugárzás feltérképezésére. Remélhetőleg éles helyzetben sosem kell majd használni.

Rovatok