Index Vakbarát Hírportál

Nem jó, ha gyorsétterem van a közelünkben

2014. március 14., péntek 09:27

Brit kutatók szerint segítené az elhízás elleni harcot, ha nem építenének gyorséttermeket otthonok és irodák közelébe. A kutatási eredmények szerint a lehetőség, hogy könnyen hozzáférhetünk a pizzához és más gyorséttermi ételekhez, megduplázza az elhízás esélyét. 

A felmérések azt mutatják, a helyzeten néhány intézkedéssel lehetne javítani - például nem kéne gyorséttermeket építeni iskolák közelébe. Mások azzal érvelnek, hogy a döntéshozóknak inkább arra kéne koncentrálniuk, hogy egészségesebbé tegyék a gyorskajákat.

A kutatási eredményeket több mint ötezer, 1950 és 1975 között született felnőtt követéses vizsgálatával gyűjtötték össze. A Cambridge Egyetem epidemológusai azt vizsgálták, hogy az érintettek milyen gyakran vásárolnak elvihető ételeket, vagyis pizzát, hamburgert, csipszet és más gyorskaját az otthonukhoz közel, a munkahelyükön és ingázás közben.

Amennyire lehetséges volt, a kutatók más, az elhízást befolyásoló tényezőket, például a dohányzást, az iskolai végzettséget és az átlagos jövedelmet is figyelembe vették a kiértékelésnél.

Azok, akik könnyebben hozzáférhettek az elvihető gyorséttermi ételekhez, általában közel kétszer akkora eséllyel híztak el, mint azok, akik nem. [...] A kutatási eredményeink azt sugallják, hogy a környékünkön elérhető gyorséttermek korlátozása sikeres lehet.

– mondta a BBC-nek a kutatás vezető dr. Thomas Burgoine.

Mások azt állítják, hogy a gyorséttermi kaja egészségesebbé tétele hatékonyabb megoldás lenne.

Ahelyett, hogy korlátozzák a gyorskajákat, inkább a megváltoztatásukra kéne törekednünk. Az egészséges ételnek nemcsak elérhetőnek, hanem látványosnak, finomnak és olyan olcsónak kell lennie, mint az egészségtelennek.

– mondta dr. Kathryn Neckerman, a Columbia Egyetem kutatója.

Rovatok