Index Vakbarát Hírportál

867 milliárd pixel a Holdról

2014. március 20., csütörtök 09:13

Hihetetlenül részletes felvételt tett közzé a Holdról a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszondát kezelő csapat: egy közel 867 milliárd pixeles mozaikon járhatjuk körbe a Hold északi pólusát. A 10 581 fotóból kirakott képen minden egyes pixel a valóságban kétszer két méternek felel meg.

A NASA weboldalán bele is tudunk nagyítani a képbe, ha össze akarjuk hasonlítani a Hold különböző régióit. Az új térkép a legjobb landolási helyszínek kiválasztását is segíti - mondta Mark Robinson, aki az Arizonai Állami Egyetem munkatársaként foglalkozik az LRO kamerái által begyűjtött adatokkal. Ha a jövőben megindul a Hold kolonizálása, az odautazóknak nagyon könnyű dolguk lesz: részletes térkép mutatja majd, hogy melyik kráternél kell jobbra fordulni, hogy eljussanak egy olivinlelőhelyhez.  

Terra bájtok

Ha eredeti felbontásban le akarnánk menteni a képeket, akkor 3,3 terabájtos tárterületet kellene felszabadítanunk, kinyomtatva pedig (300 dpi-ben) egy futballpályányi felületre lenne szükségünk. A böngészőnknek nem kell ilyen nagy adatokat betöltenie, mert a mozaikot több millió tömörített fájlra bontották szét.

A hét műszerrel felszerelt LRO űrszonda 2009 júniusában állt Hold körüli pályára, hogy feltérképezze az égitest felszínét, vízre utaló nyomokat keressen és felmérje a kőzet ásványi összetételét.

 

 

Rovatok