Index Vakbarát Hírportál

A Holdon minden becsapódás pusztító

2014. március 21., péntek 13:39

Több ország a Hold meghódítására készül, de nem árt felkészülniük arra, hogy a becsapódó törmelékek ellen valódi erődítményeket kell majd felhúzni az égitesten. Az amerikai űrhivatal munkatársai a Holdat megfigyelő Lunar Reconnaissance Orbiter űrszonda segítségével nemrég részletesen meg tudták figyelni egy mindössze 40 kilogrammos objektum becsapódásának hatását, amely meglepően nagy pusztítással járt.

Úgy egy évvel ezelőtt, 2013. március 17-én csapódott be a Holdba a negyvenkilós objektum, aminek a hatására 18 méter széles kráter keletkezett az égitest felszínén. Mivel megvoltak a felvételek a becsapódás előtti állapotról, a kutatók tüzetesen át tudták vizsgálni a friss kráter környékét. Az Arizonai Állami Egyetemen dolgozó Mark Robinson csoportja összesen 248 friss sérülést talált a felszínen, amelyek 2-14 méter szélesek voltak, és valószínűleg a kráter keletkezésekor szétszóródó anyag hozta őket létre.

A fő kráter 30 kilométeres körzetében találtak törmelékeket, és a kutatók azt is kiszámolták, hogy a becsapódás után nagyjából 200 méter per másodperces sebességgel röpködtek a szikladarabok minden irányba – ez megfelel a sörétes puskából távozó lövedékek sebességének.

Ilyen nagy sebességnél a legkisebb kavicsdarabok is végzetesek lehetnek az űrbéli munkásokra nézve. A Holdat viszonylag gyakran eltalálja valami, és a becsapódásoknak mindig ilyen drámai hatása lehet, mert gyenge a tömegvonzás és nincs nagy légellenállás. A jövőbeni űrhajósoknak tehát a legrosszabbra kell felkészülniük, ha meg akarják védeni magukat, űrbéli otthonukat és járműveiket.  

Rovatok