Index Vakbarát Hírportál

Félrement a Szojuz az űrben

2014. március 26., szerda 06:21

Nem kapcsoltak be időben a meghajtók, így nem sikerült a szerda hajnalra tervezett csatlakozás a nemzetközi űrállomás (ISS) és az orosz Szojuz TMA-12M űrhajó között. A kedd este Bajkonurból indított űrhajó – fedélzetén két orosz és egy amerikai űrhajóssal – így csak két nap keringés után fog kapcsolódni az ISS-hez, ahol az orosz–japán–amerikai legénységet váltják fel.

Az orosz irányításügyi központban (CUP) közölték, hogy a történtekben semmi rendkívüli nincs, vészhelyzet nem áll fenn, de elemezni kell a történteket.

A későbbre tolt csatlakozáshoz az eddigi tervekben nem szerepelt pályamódosítást kell végrehajtania az űrhajónak, ha ez ismét nem sikerülne, úgy a Föld felett 300 kilométerrel keringő űrállomáshoz való csatlakozás újabb egy napot csúszhat. A Szojuz fedélzetén ehhez elegendő víztartalékaik vannak az űrhajósoknak. „A hatórás és a kétnapos út is megszokott a Szojuzban, ehhez minden feltétel biztosított” – idézte a Newsru.com a CUP tájékoztatását.

A tervek szerint az új legénység 169 napot fog eltölteni az űrben. Több teherszállítmányt fogadnak majd az űrállomáson, és űrsétát is kell tenniük az objektum körül.

A Krím nem ér az űrig

Az amerikai űrrepülők forgalomból való kivonása után kizárólag az orosz Szojuzok biztosítják a logisztikai kapcsolatot a Föld és az ISS között. Bár a krími válság miatt súlyos diplomáciai konfliktus támadt Moszkva és Washington között – utóbbi célzott szankciókat vetett be néhány kiemelt személy ellen az orosz elnök környezetéből – és a katonai együttműködés látványos leszűkítése is napirenden van, az azonban egyszer sem merült fel, hogy leállna az űrprogramok területén fennálló közös munka.

Rovatok