Index Vakbarát Hírportál

Mit tesz a bumeráng a súlytalanságban?

2014. március 31., hétfő 10:38

Mi történik a bumeránggal, ha a súlytalanságban hajítjuk el? Attól függ, hogy van-e levegő a környéken. A Nemzetközi Űrállomáson például ugyanaz van, ami a Földön: a hajítófa megfordul és nagyjából oda érkezik vissza, ahonnan elindult. Ez azonban nem azért történik, mert a gravitációnak sok köze van a bumerángok speciális képességeihez.

Bumeráng az űrállomáson

Hanem mert az űrállomáson van levegő, a bumeráng speciális felülete pedig úgy lett kitalálva, hogy az egyik lapján a körülötte áramló levegőnek hosszabb utat kell megtennie, mint a másikon, az így keletkező forgás, illetve a szárnyforma miatt fellépő emelkedés együtt okozza azt, hogy a fadarab olyan furcsán repül.

Ugyanakkor nem meglepő az sem, hogy ha Takao Doi az űrállomáson kívül hajítaná el a bumerángot, az nem térne vissza úgy, ahogy a földi tapasztalatok alapján elvárnánk - a légüres térben ugyanis nem érvényesülnének az ehhez szükséges aerodinamikai törvényszerűségek.

Bizonyos körülmények között lehetséges lenne, hogy a bumeráng visszataláljon az indítási pont közelébe, ehhez viszont az kéne, hogy akkora kezdőlökést kapjon, ami elég ahhoz, hogy orbitális pályára állva körberepülje a bolygót. Ez viszont nem attól függ, hogy milyen formájúra faragjuk a fadarabot, hiszen a légellenállás hiánya miatt egy kocka pont ugyanúgy repül a mikrogravitációban, mint egy puskagolyó vagy egy elefánt formájú tárgy.

Rovatok