Index Vakbarát Hírportál

Homokozóban formálják meg a Marsot

2014. április 1., kedd 09:09

Az Airbus mérnökei különleges homokozót építettek. A focipálya méretű, mintegy háromszáz tonna különlegesen válogatott homokkal feltöltött szerkezetet azonban nem gyerekeknek szánják, hanem itt tesztelik majd a következő robotot, ami a Marsra indul. Az ExoMars nevű rover naponta 70 métert tehet majd meg a homokozóban.

Marsi homokozót építettek

A cél az, hogy a fejlesztők a marsi körülményekhez leginkább hasonló talajviszonyokat szimulálhassák a tesztek során. A homokozót körülvevő falakat, ajtókat és egyéb berendezési tárgyakat mind vörösesbarna színűre festették, hogy ez is illeszkedjen az illúzióba. A Mars Yard nevű homokozót 2019-ig arra használják majd, hogy a 2016-ban induló járműveket teszteljék, illetve hogy bármilyen, az idegen bolygón előálló problémát szimulálhassanak vele, nehogy a homokba ragadjon a kutatójármű csak azért, mert előtte nem lehetett kipróbálni, mi történik.

Az ExoMars küldetés egy keringő és két leszállóegységből áll majd, ez utóbbiak elméletileg két felszíni egységet tesznek majd a Marsra. A kutatás az Európai Űrügynökség és az orosz Roszkozmosz közös programja, de bizonyos fokig a NASA is részt vesz a munkában. A két felszíni egység közül az első nem rover lesz, hanem egy egy helyben maradó szonda, ami alaposan feltérképezi a környéket azelőtt, hogy a mozogni is képes rover a felszínre érne 2018-ban.

Az ExoMars legfőbb céljai között szerepel a lehetséges (múltbeli vagy jelenlegi) marsi élet nyomainak kutatása, a közvetlenül a talajfelszín alatt található víz keresése, veszélyek és kockázatok keresése egy emberes Mars-misszió szempontjából, a Mars lakhatóságának vizsgálata, illetve a Marsról való visszatérés lehetőségeinek vizsgálata.

Rovatok