Index Vakbarát Hírportál

Nem politizálunk társkeresés közben

2014. április 2., szerda 18:30

Az amerikai Rice Egyetem és a Nebraska-Lincoln Egyetem kutatása szerint sokkal kevesebb a konfliktus az olyan kapcsolatokban, ahol a pár tagjainak hasonló politikai nézeteket vallanak.

A kutatók arra a következésre jutottak, hogy ösztönösen olyan társat választunk, akivel hasonló társadalmi és politikai nézeteket vallunk. Sőt, a politikai összeillőség egyértelműen a párkapcsolat egyik legmeghatározóbb tényezője, fontosabbnak bizonyult, mint a személyiség vagy a fizikai vonzalom.

A magyarok nem beszélnek a politikáról

A kutatás módszertana

A kutatás 1824 ELITTÁRS felhasználó megkérdezésével készült és olyan kérdésekre tért ki, hogy a társkeresők mikor mit osztanak meg magukról és mit várnak el ugyanezen a téren a leendő partnerüktől. A kérdések arra vonatkoztak, hogy a felhasználók vajon mennyire szívesen beszélnek politikai nézeteikről az adatlapjukon, az üzenetekben vagy akár az első randin, valamint azt mérték, hogy mennyire érdeklik őket a politikai hírek, milyen gyakran tájékozódnak és milyen a politikai irányultságuk.

Az ELITTÁRS társkereső oldal legfrissebb kutatásában éppen ezért arra a kérdésre kereste a választ, hogy az internetes társkeresés során miként derítjük ki, hogy kivel vallunk hasonló nézeteket, mikor kerülnek szóba világnézeti kérdések: az adatlapon, az üzenetekben vagy csak a randevún?

A felmérésből kiderül, hogy bár fontos az egyedülállóknak a politika, mégsem beszélnek róla. A társkeresők több mint 79 százaléka kifejezetten érdeklődik a politikai kérdések iránt, 70 százaléka naponta legalább egyszer olvas újságot vagy híradót néz. Sőt, a válaszadók közel 66 százaléka szerint nagyon fontos, 13 százalékuk szerint pedig egyenesen elengedhetetlen, hogy leendő társuknak hasonló legyen a világnézete és a gondolkodásmódja. Mindezek ellenére úgy tűnik, hogy a magyar társkeresők még a semmiről is szívesebben beszélgetnek, mint a világ aktuális történéseiről.

Az adatlapon az egyedülállók gyakorlatilag bármit szívesebben megosztanak magukról, mint a politikai nézeteiket. A válaszadóknak csak 4 százaléka tartja lényegesnek, hogy megossza a politikai meggyőződését a profilján, és csupán 3 százalékuk jelölte meg azon fontos témakörök egyikének, amire odafigyel más adatlapján. A közéleti kérdéseknél még a humor vagy a kedvenc zenék, könyvek és sportok is érdekesebb témának látszanak.

A tanult, idősebb szocialista férfiakat érdekli a legjobban a politika

Az első randevún legkevésbé a 40 év alattiak hozzák szóba politikát, az életkor előrehaladtával a téma azonban fokozatosan egyre nagyobb teret nyer. A kutatásból az is kiderül, hogy:

John Alford, a Rice egyetem professzorának tanácsa, hogy a társkeresők ugorják át a felesleges köröket és kérdezzenek azonnal rá a kiszemeltjük politikai nézeteire. Magyarországon az ELITTÁRS kutatása alapján azonban óvatos tapogatózással feltehetőleg nagyobb sikerrel járunk, hiszen számos apró jelből is könnyedén ki lehet deríteni, hogy a világnézetek összepasszolnak-e, például, hogy milyen könyveket és újságokat olvas a másik.

Rovatok