Index Vakbarát Hírportál

Tönkremegy az űrhajósok szíve

2014. április 2., szerda 14:45

A kutatók rájöttek, hogy a hosszú ideig űrben tartózkodók szíve gömbölyű lesz. Nem működik olyan erősen az űrben, ami az izmok sorvadásához is vezethet. James Thomas, a NASA szív- és érrendszeri specialistája azt mondja egy új tanulmányában, hogy komoly következményei lehetnek ennek, amikor az űrhajósok visszatérnek a Földre.

Jelenleg a kutatók arra próbálnak rájönni, hogyan csökkenthetik ennek veszélyét, vannak-e olyan intézkedések, amelyekkel megakadályozható a károsodás. A kutatásban tizenkét űrhajóst képeztek ki arra, hogy a Nemzetközi Űrállomáson hogyan tudják saját szívműködésüket vizsgálni. A kapott eredmények megegyeztek azzal, amire számítottak a matematikai számítások alapján.

A pontos előrejelzések azt is jelentik, hogy a Földön is használhatják ezt a módszert, vagyis előre tudják jelezni, hogyan viselkedik a szív különböző stresszhatásokra. A kutatócsoport most általános modellt próbál felállítani a vérerekkel, magas vérnyomással kapcsolatos szívbetegségekre. A modellek segítségével megpróbálják szimulálni a betegség lefolyását.

Fontos megjegyezni, hogy az űrhajósok szíve újra felveszi eredeti formáját, miután visszatértek a Földre. A hosszútávú hatások egyelőre nem ismertek, de annyit sejtenek, hogy kevésbé hatékony a hosszú ideig gravitáció nélküli állapotnak kitett szív működése. Visszatérésük után sok űrhajós szédül vagy ájul el hirtelen vérnyomáscsökkenés miatt.

Rovatok