Index Vakbarát Hírportál

Észak-Koreának már űrügynöksége is van

2014. április 3., csütörtök 11:10

Egyéves évfordulóját ünnepelte az Észak-koreai Űrügynökség, a NADA (National Aerospace Development Administration). Ennek örömére új logót is kaptak, amely azonban kísértetiesen hasonlít a NASA emblémájára.

A hivatalos média szerint a NADA az ország űrprogramját fogja össze. Az a küldetése, hogy a kormányzat ötleteit megvalósítsa a gyakorlatban, és fejlessze az űrkutatást. Természetesen békés célokra.

A közleményben hosszasan írnak magáról a logóról, kiemelik a kék hátteret, a felirat feletti hét darab csillagot, vagyis a Göncölszekeret. A Nagy Medve állítólag az űrügynökség kutatóinak azon akaratát hivatott jelezni, hogy dicsőítsék Kim Ir Szen és Kim Dzsongil emlékét – és persze hogy Észak-Koreát űrhatalomként mutassák be. A földgömb a békés szándékot jelezné, a gyűrűk pedig azokat a műholdakat, amelyeket majd felbocsátanak.

Észak-Koreának más sikerült egy műholdat felbocsátani még 2012-ben. A mosógép méretű szatellit azonban röviddel a pályára állása után tönkrement. Ez volt a diktatúra ötödik próbálkozása.

Rovatok