Index Vakbarát Hírportál

Keresik a következő Mars-járó leszállóhelyét

2014. április 3., csütörtök 15:40

Több mint 60 kutató gyűlt össze március végén, hogy a 2018-as Mars-küldetés részleteit megvitassák. Az ExoMars az EU és Oroszország közötti együttműködéssel két küldetést is tervez a közeljövőben.

Az egyik a Trace Gas Orbiter felbocsátása és a Schiaparelli modul indítása 2016-ban, a másik maga az ExoMars Rover elindítása 2018-ban. A tervek szerint ez utóbbi 2019-ben érne a Marsra.

Az ESA kutatói most a lehető legtökéletesebb leszállóhelyet próbálják meghatározni a Marson. Összesen nyolc potenciális helyet vitattak meg a konferencián.

Az egyik legfontosabb a tudományos érv, vagyis olyan helyen kell landolnia a rovernek, ahol a lehető legtöbb kutatást tudja végezni. Jelenleg a Mars nem kedvez az életnek, de ez nem jelenti azt, hogy a távoli múltban is így volt. Az ExoMars olyan helyeken fog kutatni, ahol víz is jelen lehetett évmilliókkal korábban.

A vita során négyre szűkítették az alkalmasnak látszó leszállóhelyek számát.  Ezek a Mawrth Vallis, Oxia Planum, Hypanis Vallis és Oxia Palus – valamennyi az egyenlítő környékén található. A következő hónapok feladata lesz jobban megismerni ezeket a helyszíneket és meghatározni az ExoMars leszállási helyét.

Rovatok