Index Vakbarát Hírportál

A Samsung forradalmasítja a graféngyártást

2014. április 7., hétfő 11:40

A Samsung Electronics bejelentette, hogy kifejlesztettek egy, a graféngyártást felgyorsító eljárást. A cég a Szung Kjun Kuan Egyetem kutatóival együttműködve fejlesztette az új gyártástechnológiát.

A grafén nem új anyag – csupán egy atomnyi vastagságú grafitréteg –, viszont a 2010-es felfedezése Nobel-díjat ért. Nem véletlenül. A grafén keményebb a gyémántnál, strapabíróbb az acélnál, mégis rugalmasabb, mint a gumi. Jobb elektromos vezető a réznél, és vagy százszor jobb az elektronmobilitása, mint a szilíciumnak.

Több kutató próbálkozott a grafén tömeggyártásával, de rengeteg nehézségbe ütköztek. A grafén feltalálói egy grafittömbbről szedegettek fel ragasztóréteggel egy atom vastagságú grafitréteget, de ez lassú és körülményes munka. (Magyar kutatóknak már sikerült egy nanométernél kisebb gyűröttségű grafénmezőt létrehozniuk.)

Szung Kjun Kuan Egyetem  kutatói és a Samsung egy újfajta szintézist alkalmazva a nagyobb grafénmezőkből tud egyetlen grafénkristályt létrehozni egy félvezetőn, megtartva annak elektromos és mechanikus tulajdonságait.

Ha az eljárást sikerül alkalmazni a tömeggyártásban, az áttörést hozhat a modern gyártástechnológiában; a grafént  az elektronikában és az orvostudományban egyaránt lehet hasznosítani.  A hajlékony kijelzők, a viselhető technológiák, a génmanipuláció és a hatékony energiatárolás területén a grafén ideális, de ehhez az kell, hogy nagy mennyiségben, megbízható minőségben állítsák elő.

Rovatok