Index Vakbarát Hírportál

Orgazmus gombnyomásra? Oké, de milyen hatmillió dollár?

2014. április 7., hétfő 10:30

Stuart Meloy sebész 2001-ben fedezte föl, hogy egy fájdalomcsillapításra használt implantátumot az orgazmus stimulálására is lehet használni, a témával kapcsolatos kutatásaihoz viszont máig nem talált támogatót. 2003-ban önkénteseket keresett a kísérletekhez, de ez sem ment zökkenőmentesen, és a média érdeklődésének dacára sem sikerült szponzorokat szereznie.

Meloynak hatmillió dollárra lenne szüksége, hogy folytathassák a kutatásokat. A betegbiztosítók azonban nem finanszírozzák a kísérleti kezeléseket, és az egészségügyi hatóságoknak is jóvá kéne hagyniuk a további kutatásokat.

Az FDA [az Élelmiszer-és Gyógyszerügyi Hatóság] klinikai vizsgálatai igen drágák, és ez annyi pénzbe kerülne, amennyit nem engedhetek meg magamnak. [...] Ugyanakkor jó lenne biztosítani az eszköz sikerét.

– mondta Meloy.

A sebész fejéből akkor pattant ki az orgazmusgenerátor ötlete, amikor egy fájdalomcsillapító rutinműtétet végzett el. Ilyenkor elektródákat ültetnek a gerincbe, és elektromos impulzusokkal stimulálják a fájdalmat, amit az idegek közvetítenek. A betegek műtét közben ébren maradnak, hogy segítsenek az elektródák megfelelő elhelyezésében.

Az áttörés váratlanul érkezett.

Épp beültettem az elektródákat, amikor a nő hirtelen felkiáltott. Megkérdeztem, mi történt, mire annyit mondott: meg kell tanítania a férjemnek, hogy kell ezt csinálni.

– mesélte Meloy.

Bár az orgazmusgenerátorhoz a mai napig nem sikerült szponzort találnia, Meloy továbbra is folytatja a munkáját; az implantátumokkal a betegek krónikus fájdalmait enyhíti.

Rovatok