Index Vakbarát Hírportál

Egy volt taxisé a világ legdrágább edénye

2014. április 8., kedd 13:04

Rekordárat, 36 millió dollárt fizettek egy hongkongi árverésen egy több mint 500 éves kínai porcelántálkáért – írja az MTI. A fületlen ivóedény átmérője csupán 8 centiméter. A történelemben még senki nem fizetett nyolcmilliárd forintot egy régi kávéscsészéért.

Az árverést szervező Sotheby's aukciós ház közleménye szerint a csésze új tulajdonosa Liu Ji-csien, egy kínai újgazdag, aki taxisofőrként kezdte a pályáját, de ma már milliárdos.

A csirkés csésze néven ismert ivókupa a Mind dinasztia, ezen belül Csenghua császár uralkodása (1465-1487) idején készült. Az edényt egy kakas, egy tyúk és a csibéik figurája díszíti. Csenghuához kötődik a kínai porcelángyártás második virágkora: ekkoriban nagyon finom csészék és edények készültek madár-, virág- és bogárábrázolásokkal, zománcszínekkel fehér alapon.

A Ming-kori csirkés csészékből csak 14 maradt. Ezekből három magántulajdonban van, a többit múzeumokban állították ki. A kedden eladott edény egy európai magángyűjteményből származik; ez 1999-ben még 3,7 millió dollárért cserélt gazdát. Azóta viszont igencsak megugrott a kínai porcelán árfolyama: a korábbi rekorder egy 2010-es aukción kelt el, ahol 32,4 millió dollárt fizettek egy Csien-lung császár korából származó porcelánedényért.

Rovatok