Index Vakbarát Hírportál

A békahang az új hőmérő

2014. április 9., szerda 11:24

Amerikai kutatók szerint a Föld felmelegedése magasabb hangú brekegésre készteti a karibi térségben élő hím békákat, ráadásul a brekegés időtartama meg is rövidült – írja az MTI.

A Kaliforniai Egyetem kutatói az üregi füttyentőbékák hangjáról (kokibékákról) 1983-ban és 2006-ban készített felvételeket hasonlítottak össze a hőmérsékletváltozás figyelembevételével. Ezeket Puerto Rico szigetén, tengerszint feletti 30-1000 méteres magasságokban készítették.

A kokibékák (Eleutherodactylus coqui) hangfekvése és mérete a magassággal és a hőmérséklettel együtt változott. Az alacsonyabb, melegebb helyeken a békák kisebbek, és élesebb hangot hallatnak.Az ezer méter magasan élő békák már nagyobbak, tompább hangúak, a brekegésük hosszabban és lassabban hallatszik.

Melegben a béka összemegy

A szakértők szerint a kisebb test tipikus fiziológiai reakció a hosszan tartó hőmérsékletnövekedésre. A békáknál, hasonlóan más kétéltűekhez, hiányzik a hőszabályzó mechanizmus, így a testhőmérsékletük a környezeti hőmérsékletnek megfelelően ingadozik. Puerto Ricóban a vizsgált időtartam alatt átlagosan 0,37 Celsius-fokkal növekedett a hőmérséklet, a szakértők további emelkedésre számítanak.

Tanulmányunk először mutatott ki összefüggést a klímaváltozás és egy gerinces állat kommunikációs rendszerének megváltozása között.

– írták a kutatók.

A tudósok szerint szerint a kokibékák kommunikációja és testalkata a következő évtizedekben tovább változik. Ezzel párhuzamosan csökkenhet a párkeresések sikere is; az már most látszik, hogy a kisebb békák egyedszáma alacsonyabb.

A Puerto Rico-i ökorendszerre mind a két tényező kihathat, mivel a békák központi szerepet töltenek be az élővilág táplálékláncában.

Rovatok