Index Vakbarát Hírportál

Kő volt az ejtőernyős meteorja

2014. április 9., szerda 20:52

Phil Plait, a Slate bloggere szerint csak egy kő volt az eddig meteornak hitt repülő tárgy, amit nemrég filmezett le egy ejtőernyős.

Plait blogbejegyzésében arról számol be, hogy a lassított felvételen egy másik tárgyat is felfedezett, amiről azt gondolta, hogy szintén egy kő. Plait szerint amennyiben ezek tényleg meteorok lettek volna, a légellenállás miatt nem repülhettek volna ilyen közel egymáshoz.

Később Plait módosította a bejegyzést, mivel a videó készítője elmondta neki, hogy amit második kőnek hitt, valójában a másik ejtőernyős volt. Ez ugyanakkor nem változtat a dolgon: a tárgy nem lehetett meteor.

A videót készítő férfi egyébként a felvétel elkészítése után jelentette a dolgot az oslói Természettudományi Múzeumnak, a videót pedig meteorszakértőkkel is megosztotta. Akkor azt gondolták, hogy ő lehet az első a világon, akinek sikerült egy meteort nem az okozott felvillanás alapján lefényképeznie. „Még soha nem filmeztek le a Föld felé zuhanó meteort ebben a pályaszakaszban” - mondta Hans Amundsen geológus. A tudós szerint a filmen látható kő semmi más nem lehet, ha figyelembe vesszük a formáját: valószínűleg egy nagyobb meteorból szakad ki, amikor az 20 kilométer magasan szétrobbant.

A meteorok általában teljesen elégnek a légkör felsőbb rétegeiben, de néha akár nagyobb darabok is túlélik, ezek azonban már lelassulnak annyira, hogy ne izzon fel körülöttük a levegő, és ők maguk se forrósodjanak fel eléggé ahhoz, hogy az fényjelenséggel járjon. A zuhanásnak ezt a szakaszát angolul dark flightnak, vagyis sötét repülésnek nevezi. Molnár László, az MTA CSFK csillagásza az Indexnek úgy fogalmazott, hogy ez az a kialvás utáni szakasz, amikor a meteorit (vagyis a meteornak az a része, ami a földfelszínig is eljut) már lelassult, és csak szabadesésben zuhan. Amundsen számítása szerint a videón látható kőzetdarab 300 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott el az ejtőernyős mellett.

Rovatok