Index Vakbarát Hírportál

30 perc alatt kimutatható a szalmonella

2014. április 9., szerda 12:28

Koreai tudósok olyan készüléket fejlesztettek ki, ami 30 perc alatt kimutatja a szalmonellát, írja a Popular Science. Az új technológia olcsóbb, mint a hagyományos, laborokban alkalmazott kimutatási módszerek, és nem kell napokat várni az eredményre. 

A berendezés egy hordozható, hat kamrára osztott forgó kütyü, ezekbe kell elhelyezni a gyanús ételmintákat. A vékony csatornák tartalmazzák a szenzorokat. A folyamat azzal kezdődik, hogy a lézerfény feltöri a baktériumokat, és megvizsgálja, majd amplifikálja a DNS-üket (nagy mennyiségű másolatot készít róla). Végül az érzékelési kamrában egy szenzor elnyeli a DNS oldatot, és egy jól látható színes szalag már ki is mutatja, hogy a minta szalmonellás vagy sem. 

A Salmonella enteritidis, ahogy hivatalosan nevezik, 1,2 millió megbetegedést és 450 halálesetet okoz minden évben csak az Egyesült Államokban. A kutatók munkájukat az Analytical Chemistry-ben publikálták. Egy megjegyzésben egyébként arra is felhívják a figyelmet, hogy a közhiedelemben a szalmonella fő forrásaként ismert nyers tojás kockázata a valóságban sokkal alacsonyabb. 

Rovatok