Index Vakbarát Hírportál

Új űrszondát épít a NASA

2014. április 11., péntek 16:51 | aznap frissítve

A NASA jóváhagyta egy űrszonda építését a 2016-ban induló, aszteroidát feltérképező Osiris Rex misszióhoz – írja az MTI.

A NASA és külső szervezetek szakértői többnapos tanácskozás után döntöttek az jármű dizájnjáról, a tudományos felszereltségéről és a starthelyről; az építést hamarosan megkezdik. A gyártást a hadiipar nagy öregje, a Lockheed Martin végzi.

A legveszélyesebb kisbolygó

Az egymilliárd dollárba kerülő Osiris Rex misszió 2016 őszén indulhat, és 2018-ban érheti el a Bennu becenevű, 1999 RQ36 katalógusjelű, 500 méter átmérőjű aszteroidát. Ezután öt tudományos műszerrel feltérképezik az égitest felszínét. Az űrhajó 2023-ban visszatér a Földre, a fedélzetén 60 grammnyi mintával; a NASA reméli, hogy így többet tudhatunk meg a Naprendszer és az élet keletkezéséről.

A kisbolygó 2182-ben komoly veszélyt jelenthet a Földre, még így is, hogy az összeütközés esélye csupán 1 az 1800-hoz. A NASA az emberiség számára legveszélyesebb aszteroidaként tartja számon a Bennut.

A NASA űrhivatal úgy tervezi, hogy a küldetés után befognak egy aszteroidát és a Hold pályájára állítják. Akkor asztronauták is landolhatnának rajta, legkorábban 2025-ben. Ha a küldetés sikerül, másodszor is landolhat egy űrszonda egy aszteroidán. Először 2005-ben volt példa hasonlóra, amikor a japán Hajabusza űrszonda hajtott végre ilyen manővert. Az első talajmintákat egy aszteroidáról 2010-ben gyűjtötték be.

Rovatok