Index Vakbarát Hírportál

Csalivá válnak a halak a savas óceánban

2014. április 14., hétfő 17:06

Savas közegben teljesen megváltozik a halak viselkedése, és elveszítik a túlélési ösztönüket, a rájuk leső ragadozók elől sem menekülnek el   írja az MTI. Ausztrál kutatók a halakat    Pápua Új-Guineához közel figyelték meg, ahol a tenger alatti vulkáni tevékenység miatt az átlagosnál savasabb a víz. A Nature Climate Change című szaklapban megjelent tanulmány kimutatta, milyen veszélyesen változott meg ebben a közegben halak viselkedése.

„A halak általában messze kitérnek, ha a ragadozó szagát megérzik. Ebben a savas közegben azonban elkezdte őket vonzani a veszély illata, ami egészen hihetetlen” – jegyezte meg Philip Munday, az ausztrál James Cook Egyetem tanára, a kutatás vezetője.

A halak távolabb merészkedtek a menedéküktől, aktívabbnak mutatkoztak, túlélési esélyeiket kockáztatták, könnyebben váltak a ragadozók prédájává, tette hozzá a kutató.

A légkörbe kibocsátott szén-dioxid mintegy 30 százalékát nyelik el az óceánok, ez pedig növeli vizük savasságát. A kutatás során vizsgált víz savtartalma ahhoz hasonlítható, amekkora a világ legtöbb tengerének savtartalma lehet a századfordulóra.

Munday hangsúlyozta: a halaknak egész élettartamuk nem volt elég, hogy alkalmazkodjanak az elsavasodó vízhez, pedig születésüktől fogva ugyanott élnek.

Rovatok