Index Vakbarát Hírportál

Most születik egy új hold a Szaturnusznál

2014. április 15., kedd 16:50

Egy most létrejövő aprócska hold okozhat gravitációs zavarokat a Szaturnusz gyűrűjének külső peremén, állapították meg a NASA munkatársai, miután megnézték a bolygó körül keringő Cassini űrszonda felvételeit. A gázóriás gyűrűjének külső peremén, az A-gyűrűn egy csomóra lettek figyelmesek, amely 20 százalékkal fényesebb a körülötte lévő anyagnál.

Nem biztos, hogy az új holdacska megmarad: a tudósok arra számítanak, hogy nem növekszik tovább, és végül szét fog esni. Keletkezése azonban így is hasznos információkkal szolgál a Szaturnusz többi jeges holdjának, a Titan és az Enceladus keletkezésével kapcsolatban.

A nem hivatalosan Peggy névre keresztelt objektum körülbelül 800 méter átmérőjű lehet, tehát túl apró ahhoz, hogy közvetlenül megfigyeljék a képeken. A tudósok csak a körülötte lévő zavarokból következtettek a létére.

A Szaturnusz jeges holdjainak mérete a bolygótól való távolságuktól függ, a nagyobbak vannak messzebb. Mivel a gyűrű is javarészt jégből van, a kutatók szerint a holdak is ebből keletkeztek, és ahogy növekedtek, úgy kerültek egyre távolabb a bolygótól. 

Rovatok