Index Vakbarát Hírportál

Ezért voltak csökevény karjai a T-rex-nek

2014. április 16., szerda 17:31 | aznap frissítve

A Tyrannosaurus rex volt az egyik valaha létezett legfélelmetesebb ragadozó - eltekintve a béna csökevényes kis karjaitól, amelyeknek nem sok hasznát vette. A University of Wisconsin kutatói szerint viszont az izmos feje és nyaka miatt nem is volt szüksége erős karokra, írja a New Scientist.

A kutatók szerint a Tyrannosaursok családjába tartozó T-rexnek hasonló nyakuk lehetett, mint a mai madaraknak. Ezért ha megvizsgáljuk a madarak táplálkozását, részletesebb képet kaphatunk arról is, hogy hogyan vadászott a T-rex.

A kutatók elektródákat helyeztek el tíz különféle madárfaj bőrén, a házi csirkéktől a rétisasig, és megvizsgálták a pontos izommozgásukat a táplálkozás egyes szakaszaiban. Azt látták, hogy a madarak felemelik a fejüket, mielőtt rászegezik a tekintetüket a prédára, hogy aztán újra leeresszék a támadáshoz. 

Mivel a T-rexnek hasonló izomzata volt, egy egészen hasonló mozdulatsort végezhetett el, amikor ölt: felemelte a fejét, összpontosított, és csak az harapás után húzta vissza a lábait.

Az elektródával követett legtöbb madár még a nyakát is sűrűn megrázta, amikor táplálkozott. Mivel a T-rex nyakában is megtalálták az ezért felelős izmot, feltehetőleg szintén ezt csinálta, amikor lemarta a húst a döglött zsákmányról. Olyan lehetett, mint egy gyilkos bálna: csak harapott, és rázott. 

Rovatok