Index Vakbarát Hírportál

Készül az első digitális élőlény

2014. április 17., csütörtök 10:53

Senki sem szereti a férgeket, mert mindegyik csak bajt okoz. A paraziták az egészségünkre vannak rossz hatással, a számítógépes férgek pedig a digitális rendszereinket teszik tönkre. Az idegtudományokat kutató Stephen Larson azonban az élő és számítógépes férgek leginkább elviselhető kombinációját akarja létrehozni: a világ első digitális élőlényét.

Az OpenWorm projektben megépítenek egy működő számítógépes fonalférget, amely éppen úgy mozog és viselkedik majd, mint a valódi Caenorhabditis elegans. Stephen Larson csapata nemcsak a féreg biológiai működését másolja le, hanem a mögötte álló fizikát is, hogy a szimulációkban ugyanazt az eredményt kapják, amit a valóságban kapnának. Larson azért a C. elegans fajt választotta, mert ez a legnépszerűbb modellszervezet, és már három különböző Nobel-díj kapcsolódik a rajta elvégzett kísérletekhez.

Egyébként vannak már szimulált élőlények, de messze nem olyan összetettek, mint ez a féreg. A Mycoplasma genitalia baktériumnak például már elkészült a számítógépes modellje, de ennek a parányi lénynek csak 525 génje van, egyike a világ legegyszerűbb élőlényeinek.

Szimulált élőlényekre azért van szükségünk, mert ha valóban minden szempontból sikerül lemásolni egy élő organizmust, akkor jelentősen leegyszerűsödhet többek közt a gyógyászati hatóanyagok tesztelése. Arról nem is beszélve, hogy sokkal többen tudják majd az élőlények boncolását gyakorolni, ráadásul sokkal kevesebb testnedvvel és egyéb gusztustalan dologgal érintkezve.

Rovatok