Index Vakbarát Hírportál

Egy pillanatig úgy tűnt, felrobban

2014. április 18., péntek 21:57

Magyar idő szerint péntek este fél tíz előtt öt perccel sikerrel indították el az amerikai magán űrcég, a SpaceX teherűrhajóját, a Dragont a Nemzetközi űrállomás felé. A Dragon 2,5 tonna terhet visz fel, többnyire utánpótlást az űrállomás legénységének, de van néhány érdekesség, például kiskert és robotláb is a rakományban, ezeket korábban egy külön cikkben foglaltunk össze.

SpaceX indítás, 2014.04.18.

A fellövés és a Dragon pályára állítása is teljes siker volt, az űrhajó tíz perccel később már pályára is állt nagyjából 300 kilométer magasan, és a napelemtáblák kinyitása után felkészült, hogy pályára állítson néhány kisebb méretű műholdat.

Az indítás első pillanatában úgy tűnt, mintha valami probléma lenne, de a rakéta szinte teljes magasságáig felszökő, vagyis majdnem hatvanhárom méter magas füst- és gőzoszlop végül természetes velejárónak bizonyult, és a rakéta biztonságban elemelkedett az indítóállásról.

A Dragont a Falcon 9-es rakéta legújabb, áttervezett, 1.1-es változata hajtotta, aminek új elrendezésű fúvókáin túl további érdekessége, hogy a gyorsító fokozat első, legnagyobb darabja egy kísérlet keretein belül nem egyszerűen visszazuhan az óceánba, hanem a zuhanás egy szakaszát számítógép vezérli majd, a becsapódás előtt pedig elméletileg fékezőrakéták lassítják majd az eszközt.  

  A kísérlet az első éles próbája annak a Grasshopper (szöcske) nevű rendszernek, amivel a SpaceX az újrafelhasználható hordozórakéták egy új generációját szeretné kifejleszteni. A rendszer lényege, hogy az amúgy nagyon drága rakétafődarab a leválás után egy előre megadott ponton ér földet, de úgy, hogy szép lassan leereszkedik, és rugózó lábakon áll meg, pont olyan helyzetben, ahogy elindult. Az alábbi videón egy tavaly októberi próbarepülés látható, a végeredmény is valami ilyesmi lesz majd, ha a rendszer készen áll az éles bevetésre.

Grasshopper 744m Test | Single Camera (Hexacopter)

A mostani fellövésnél a mérnökök 30-40 százalék esélyt adtak a kísérlet sikerének, és előre kikötötték, hogy egyáltalán nem cél az, hogy elsőre összejöjjön minden, amit terveztek. Ezt mutatja az is, hogy a fokozat nem a szárazföld felé, hanem az óceánba zuhant.

Az irányítóközpontból érkező hírek szerint sikerült kapcsolatot létesíteni a felszín felé zuhanó rakétafokozattal, ami a terveknek megfelelően újra begyújtotta a rakétákat – ezt a mérnökök a saját szemükkel is látták a rakétára szerelt kamerákon át. A fékezőrakétáknak még egyszer kell majd bekapcsolniuk, nem sokkal a vízfelszín felett, hogy minél jobban tompítsák az ütközést.

Rovatok