Index Vakbarát Hírportál

Felesleges volt leereszteni a hugyos tározót

2014. április 18., péntek 14:25

Az oregoni Portlandben lecsapoltak egy egész víztározót, mert egy tini belevizelt. Csütörtökön járta körbe a sajtót a hír, hogy több millió gallonnyi vizet eresztettek le. Valójában feleslegesen. Ráadásul Portland ugyanezt már eljátszotta 2011-ben is. A Slate szerzője szerint a döntés valószínűleg kemofóbia és homeopátia furcsa keverékén alapul:  a vizelet tényleg alakulhat mérgező anyaggá, azonban nyilvánvalóan elhanyagolható mértékben.

A twitterezők szerint egy átlagos emberi ürítés átlagosan 1/8 gallon (4,7 dl), a víztározó viszont 38 millió gallonos (144 millió liter), azaz a vizelet koncentrációja 3 ppb, parts per billion – az egész  milliárd része. Összehasonlításképpen: az amerikai szabályozásban az ivóvíz arzéntartalmára vonatkozó limit 10 ppb.

Azt nem szabályozzák, hogy mennyi vizelet lehet az ivóvízben, viszont kikötik, hogy mennyi nitrát: 10 ezer ppb, a vizeletben pedig sok nitrogén van, úgyhogy ez egész jó összehasonlítási alap lehet. Ahhoz, hogy valaki elérje az előírt limitet, nagyjából 3 333-szor kellene ürítenie a tározóba.

Viszont a vizelet 95 százaléka víz (ezért utolsó mentsvárként jól jöhet katasztrófa idején), csak két százaléka nitrogénben gazdag. Ezzel számolva már 166 666-szor kellene belepisilni a víztározóba, hogy meghaladja az előírt nitrátkoncentrációt. 

Korábbi számítások alapján egy átlagos vizelés 21 másodpercig tart, így 3 500 000 másodpercig, azaz körülbelül negyven napig kellene folyamatosan pisilnie egyetlen embernek, hogy tényleg gondot okozzon. 

Rovatok