Index Vakbarát Hírportál

Megint meteort filmeztek Oroszország fölött

2014. április 19., szombat 18:40

Helyi idő szerint szombat hajnal negyed 3 körül meteor húzott át az égen az oroszországi Murmanszk közelében – írja a Gizmodo. Az eseményt több dashcam, azaz autós fedélzeti kamera is megörökítette. A "Meteorok és Murmanszk" nevű YouTube-csatorna két felvételt is publikált (mivel a beágyazásuk le van tiltva, animgifben kiemeltük a lényeget).

Tavaly februárban egy másik meteort vettek videóra Oroszországban, ami Cseljabinszk mellett robbant fel, és egyes részei a földet is elérték (mivel a mostani videókon nem hallatszik robbanás, valószínűleg most egy kisebb meteor éget el látványosan a légkörben).

Az 1908-as tunguszkai esemény, illetve az utóbbi években sok, a netre kerülő észlelés miatt Oroszországot szokták a Föld meteorfővárosának nevezni. A gyakoribb meteordokumentációkra magyarázat, hogy  Oroszországban nagyon sok autóban van dashcam, ami folyamatosan az utat veszi az autó előtt. Az országban a jogszabályok és a korrupt rendőrség miatt közlekedési balesetek vagy szabálytalanságok esetén az egyszeri sofőrnek szinte nincs esélye igazának bizonyítása – hacsak nincs videófelvétele arról, mi is történt valójában.

Rovatok