Index Vakbarát Hírportál

A Holdba csapódott és megsemmisült egy űrszonda

2014. április 20., vasárnap 09:53

A NASA LADEE nevű (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer, azaz a Hold környezetében a légkört és port kutató műszer) űrszondája péntek este terv szerint a Hold sötét oldalán a felszínébe csapódott. Több mint 9000 kilométer per órával vágódott a Holdba, így valószínűleg miszlikbe szakadt. A földi irányítás úgy navigálta a szondát, hogy elkerülje a régi Apollo-küldetések leszállóhelyeit, így a becsapódás nem tett kárt a történelmi ereklyékben.

A NASA Ames Kutatóközpontja által épített és irányított LADEE sorsát az pecsételte meg, hogy kifogyott belőle az üzemanyag. 2013 október 6. óta keringett a Hold körül, és eredetileg 100, majd 128 naposra tervezett küldetését messze túlteljesítette. Április 15-én egy négyórás teljes holdfogyatkozást is megszemlélhetett – ez a Hold közelében olyan sötétséggel és hideggel jár, amire a szonda nem volt felkészítve, mégis átvészelte a jelenséget.

A LADEE működése során tanulmányozta a Hold atmoszféráját, a holdi napkelték előtti szokatlan fényjelenségeket és az állandóan jelen lévő holdport. A fényjelenségeket először még az Apollo űrhajósai figyelték meg.

Rovatok