Index Vakbarát Hírportál

Miért kellett eddig várnunk az évszázad találmányára?

2014. április 21., hétfő 15:49 | aznap frissítve

Ugyan kinek ne izgatta volna évtizedekig a fantáziáját egy olyan por, amit farzsebben lehetne becsempészni a Szigetre, és ott egy pohár vízbe szórva olcsón és könnyen berúgni tőle? Levesek készülnek porból – énekelte egy generáció nagy optimistán, de teltek, teltek az évek, és az alkoport csak nem sikerült feltalálni.

És ahogy azután lenni szokott: addig-addig nyűglődtünk itt, a tablettás borkészítés Mekkájában, míg csak le nem csaptak az ötletre a hozzánk hasonlóan szolid poharazgató nemzet hírében álló britek. És most aGuardianben kellett olvasnunk, hogy Bartos Cs. István helyett egy Mark Phillips nevű úriember lett korunk Edisonja.

Mr. Phillips elmondása szerint nagyon szeret kirándulni, bringázni, kószálni, de ugyanennyire szeret ezen sportos tevékenységek után egy jót lazítani. Ilyenkor viszont mindig azzal szembesült, hogy mégsem lóbálhat az ember hegymászás közben egy rekesz sört vagy néhány palack bort. Ezért találta fel a Palcoholt, amivel bármilyen, kulcsunkban lötyögő ital alkoholszázalékát jelentősen fel lehet tolni.

A Palcoholról – melynek neve valami olyasmit jelent: „Alkohol Haver” - Phillips cégének honlapja nem sokat árul el. Legfőképpen azt a kézenfekvő kérdést hallgatja el: Hogyan tudták porítani a szeszt?

Azt azonban megtudhatjuk, hogy a szabadalmaztatás alatt álló porból prémium vodka és prémium puerto rico-i rum ízesítésben dobnak majd a piacra, de az őszi bevezetéssel jönnek majd az olyan koktélesszenciák is, mint a „Powderíta” vagy a „Cosmopolitan”. Sőt, Palcohol a cég visszafogott, szuperlatívuszokat kerülő ismertetője alapján az ételeket is ugyanúgy fel tudja dobni, mint a rumaroma a tésztában vagy a fehérbor a raguban.

Arra azonban a készítők felhívják a lelkesedők figyelmét, hogy bár még folyik a szabadalmi eljárás, de az már biztos, a Palcohol felszippantva nem fejti ki hatását.

Rovatok