Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak 51 százaléka megkérdőjelezi az ősrobbanást

2014. április 22., kedd 09:56

Az amerikaiaknak csak 30 százaléka szerint a világ úgy keletkezett, ahogy az ősrobbanás-elmélet mondja, a többiek minimum megkérdőjelezik, egy kisebb részük szerint pedig nem igaz, hogy a világegyetem egy rendkívül sűrű, forró állapotból fejlődött ki nagyjából 13,7 milliárd évvel ezelőtt.

A GfK közvélemény-kutató cég által 1980 óta minden évben elvégzett kutatáshoz véletlenszerűen választják ki a válaszadókat, telefonon, levélben vagy az interneten keresztül lehet válaszolni. A kérdések között az evolúcióval és a klímaváltozással kapcsolatos témák is voltak.

Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy összefüggés van a politikai beállítottság és a tudományos kérdésekre adott válaszok között. A magukat demokratának vallók között nagyobb arányban vannak olyanok, akik elhiszik a ma általánosan elfogadott tételeket.

Az ezerfős mintán az is látszott, hogy nemcsak a vallás által közvetített világkép állhat szemben a tudománnyal, de a tudomány hitelét aláásó politikai üzenetek is segítik, hogy a tények helyett a hiedelmek jussanak el az emberekhez. A klímaváltozást megkérdőjelező politika főleg az alacsonyabb végzettségű, a természettudományos képzést csak alapszinten megkapó csoportokra hat.

Rovatok