Index Vakbarát Hírportál

Lézerrel csinálnának esőt

2014. április 22., kedd 16:07

A légkörön áthaladó lézerfény szétszóródik, de amerikai kutatóknak sikerült körbezárniuk és tízszeresére kiterjeszteniük a tartományát, amivel közelebb kerültünk az eső és a villámlás lézeres szabályozásához.

A Nature Photonics tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint Közép-Floridai Egyetem (UCF) és az Arizonai Egyetem kutatói meghosszabbították a nagy energiájú lézer hatósugarát, amely egy másik fénysugárba burkolva utazik. Ezt úgy képzeljük el, mint egy szigetelt drótot, amelyben a réz és a műanyag helyett is fényt használtak a tudósok. 

A kereskedelmi forgalomban kapható lézerek is tisztes távolságokat képesek megtenni, de az erős lézersugár máshogy viselkedik. Összeomlik, a levegőben lévő oxigénből és nitrogénből plazma keletkezik, ami lényegében egy elektronleves, mondta Matthew Mills, az UCF kutatója. 

Az erős lézer csak rövid távolságot tud megtenni a levegőben, viszont ez esőcseppek mesterséges előállítására is alkalmas lenne, sőt, valószínűleg villámlás is előidézhető vele. Ehhez azonban meg kellett növelni a hatótávolságot, hogy a lézer forrása ne legyen túl közel a villámcsapáshoz.

A projektben már 50 méteres távolságot is elértek, a jövőben pedig még hosszabb, normál körülmények között nem kivitelezhető plazmacsatornákat is létre akarnak hozni.

Rovatok