Index Vakbarát Hírportál

Itt a videó a kígyóevő pókról

2014. április 23., szerda 09:15

Még a múlt héten érkezett néhány kép Ausztráliából, amin egy pók épp egy kígyóval küzdött. A Nephila faj egyik tagja, az arany hálószövő pók egy óriási, vagyis nőstény példánya egy boigát, vagyis barna fakígyót kapott el, de a képek még nem mutattak eleget ahhoz, hogy a dolgot feltétel nélkül el lehessen fogadni.

A pókok ugyanis nem szoktak kígyót enni, mert méreggel kevert emésztőnedvet fecskendeznek áldozatukba. Nem harcol cél nélkül más állatokkal, vannak ugyan agresszív pókok, de valószínűtlen egy órákig tartó harc. A kígyó nagyjából fél méter hosszú lehetett és nagyjából egy óráig tudott életben maradni, miután a pók teljesen behálózta.

Ausztrália amúgy szép hely

Állítólag azt is tisztán lehetett látni, ahogy a pók nagyokat harap a kígyóból. A harapásnyomok feketék voltak és kibuggyantak a kígyó belső részei. (Ez utóbbi állítás is gyanúsnak tűnik, a pók köznapi értelemben nem harap, inkább csíp.)

Hadleigh azt állítja, hogy előző nap ugyanez a pók megevett egy darazsat, miután nagy harcot vívott egymással a két állat. A darázs megpróbálta megcsípni, a pók pedig a lábait használta, hogy távol tartsa a fullánkot.

A Nephilák között számos olyan pók van, ami hatalmas és erős hálót sző, egyes fajok akár denevéreket és madarakat is zsákmányolhatnak, és találtak már három méter átmérőjű csapdát is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a pókok kifejezetten denevérekre vagy madarakra vadásznak, csak annyit, hogy a háló van olyan erős, hogy a belekeveredett állatok ott is pusztultak el.

Rovatok