Index Vakbarát Hírportál

Megfejtették, miért hápog az óceán

2014. április 24., csütörtök 15:59

Angol és amerikai tudósok végre megfejtették az óceánból hallható bizarr hápogás titkát. A biokacsának elnevezett hangokat a Déli-óceánon hallani télen és tavasszal. A forrása azonban évtizedek óta rejtély volt a kutatók előtt.

Bio-duck

Új hangfelvételekből kiderült, hogy a hangok a csukabálnák víz alatti csevegései. Az eredményeket a Royal Society journal Biology Letters című szaklapban publikálták. Denise Risch, a kutatás vezetője elmondta, hogy nehéz volt megtalálni a hang forrását. Az évek során több mindenre is gondoltak, de mostanáig senkinek sem sikerült kimutatnia, melyik faj adja ezeket a hangokat.

A furcsa hangokat először ötven éve fedezték fel tengeralattjárók. Az első észlelőket meglepte, mennyire kacsahápogásra hasonlít. Azóta rengetegszer felvették az alacsony frekvenciájú zajt az Antarktisztól Nyugat-Ausztráliáig. Hajókra és halakra egyaránt gyanakodtak. 

A mostani viszont meggyőző bizonyíték: még 2013-ban vevőket szereltek két tengeri emlősre, ezek vették fel a bálnákat hápogás közben. Azt egyelőre nem tudni, pontosan miért adják ezeket a hangokat a csukabálnák.

Rovatok