Index Vakbarát Hírportál

163 millió éves repülő őshüllőt találtak

2014. április 25., péntek 16:01

A kutatók megtalálták az eddig ismert legkorábbi és legprimitívebb Pterodactyloideát, vagyis repülő őshüllőt. Jóval korábban, 163 millió évvel ezelőtt élt és repült a Földön.

Egy nemzetközi kutatócsoport Kína északnyugati részén találta meg a Pterodactyloidea maradványait. Ezek voltak az ősei a világ eddig legnagyobb repülő állatainak. A Pterodactyloideák a pteroszauruszok rendjének két alrendje közül a fejlettebb volt.

A pteroszauruszok voltak az első gerincesek, amelyek repülni tudtak, nagyjából 228 millió évvel ezelőtt alakultak ki. A most talált faj egy összekötő kapocs lehet a primitív és a fejlettebb repülő őshüllők között. Brian Andres, a University of South Florida paleontológusa szerint ez volt az egyik első Pterodactyloidea.

Fontos megjegyezni, hogy a Pterodactyloideák nem a ma élő madarak ősei, hiába tudtak repülni. A kutatók szerint a madarak a tollas dinoszauruszokból alakultak ki.

Az új fajt Kryptodrakon progenitornak nevezték el, ami ősi rejtett kígyót jelent, mert nagyjából azon a területen találták, ahol a Tigris és sárkány című filmet forgatták. A Kryptodrakon progenitor azonban nem egy félelmetes sárkány, inkább egy kisebb élőlény. Nagyjából 1,4 méter hosszú, szárnytávolsága azonban akár kilenc méter is lehetett.

Rovatok