Index Vakbarát Hírportál

Furcsán mozog a Balaton méretű jéghegy

2014. április 25., péntek 15:09

A kutatók nyomon követik annak a jéghegynek az útját, amely még novemberben szakadt le az Antarktiszról és hatszor akkora, mint Manhattan, valamivel nagyobb, mint a Balaton. Az az egyik legnagyobb ismert jégjegy és éppen a nyílt óceán felé tart.

A jéghegy 660 négyzetkilométer és nagyjából 500 méter vastag – mondta Kelly Brunt, a NASA glaciológusa. A B31-nek nevezett jéghegy még tavaly novemberben szakadt le az antarktiszi Pine Island gleccserről. Elég nagy ahhoz, hogy meg kelljen figyelni, de jelenleg olyan helyen van, ahol nem sűrű a hajóforgalom.

A kutatókat nem csupán a mérete miatt figyelik meg a jéghegyet, hanem mert váratlan helyről szakadt le. A jég repedését még 2011-ben megfigyelték. A Pine Island gleccsert azért kutatják az elmúlt két évtizedben, mert gyorsan olvad, egyre vékonyabb és olvadása komolyan befolyásolja a tengerszint magasságát.

Pine Island gleccser az Antarktisz egyik leghosszabb, és legnagyobb ilyen képződménye, amely időről időre, 6-10 évente hatalmas jéghegyeket választ le magáról. A legutolsó események 2007-ben és 2001-bn voltak.

Most az óceáni áramlatokat figyelve megpróbálják megjósolni mozgását. Grant Bigg, az angol University of Sheffield jéghegykutatója szerint meglepő, hogy vannak olyan időszakok, amikor alig mozog a jéghegy, de vannak olyanok is, amikor nagyobb sebességbe kapcsol.

Rovatok