Index Vakbarát Hírportál

Szemüveget adtak az imádkozó sáskára

2014. április 25., péntek 09:06

Különleges szemüveggel tesztelik az ájtatos manók látását a Newcastle Egyetem kutatói. Az öt milliméter széles lencsepárt méhviasszal tapasztották a kísérletben részt vevő rovarok fejére (hogy később könnyen és fájdalommentesen eltávolíthassák azt), a teszt lényege pedig az, hogy kiderüljön, az imádkozó sáskák valóban három dimenzióban látnak-e, mint például az emberek.

A rovarok általában két dimenzióban látják a világot, az imádkozó sáska azonban olyan pontosan és villámgyorsan kapja el áldozatait, hogy a szakemberek szerint tökéletesen tisztában van a körülötte lévő világ térbeli kiterjedésével. Ezért miután a kísérleti példányra ráadták a szemüveget, egy háromdimenziós filmet vetítettek neki, amiben legyek repkedtek.

3d szemüveges imádkozó sáska

„Az agy mélységérzetével játszunk, pont úgy, ahogy a háromdés filmek átverik az emberek agyát. Ha a rovar elkezd kapkodni a legyek után, azzal bizonyítjuk, hogy képes a beérkező ingerek feldolgozására” – foglalja össze a kísérletet Vivek Nityananda, a csoport vezetője. Az eredmények persze nem csak önmagukban fontosak, például az sem baj, ha kiderül, hogy az imádkozó sáskák az emberétől eltérő módszerrel tájékozódnak. Egy eltérő térlátás neurobiológiai alapjainak felfedezése egyúttal azt is jelentené, hogy egyszerűbb algoritmusok programozásával lehetne fejleszteni a robotok térérzékelését. A kutatás még folyik, az eredmények később várhatók.

Rovatok