Index Vakbarát Hírportál

Az elsőszülöttek sikeresebbek, mint testvéreik

2014. április 28., hétfő 13:19

Mi a közös Angela Merkelben, Hillary Clintonban, Christine Lagarde-ban, Oprah Winfreyben, Sheryl Sandbergben, JK Rowlingban és Beyoncéban? Már azon kívül, hogy ők vezetik a Forbes legbefolyásosabb nőinek listáját? Hogy mindannyian elsőszülött lányok.

A brit Institute for Social and Economic Research (ISER) családon belüli egyenlőtlenségeket vizsgáló tanulmánya szerint az elsőszülött gyerekek ambiciózusabbak és sokkal jobban teljesítenek, mint a fiatalabb testvéreik,  írja  a Guardian. Főleg akkor, ha lányok: nagy valószínűséggel ők lesznek családjuk legambiciózusabb és legmagasabban kvalifikált tagjai. És utánuk jönnek csak az elsőszülött fiúk. (Az a 12 férfi például, aki járt már a Holdon, vagy egyke volt, vagy pedig elsőszülött). 

Az ISER szerint: 

(A hosszú idősoros kutatásban 1503 testvércsoportot és több mint 3500 egyént vizsgáltak, és kizárták azokat a családokat, ahol csak egy gyerek volt, vagy csak egy ikerpár. A briteknél az átlagos családméret kicsi, ezért arra  kevésbé kaptak magyarázatot, hogy a gyerekek száma hogyan befolyásol). A teljes kutatást itt olvashatják. 

Rovatok