Index Vakbarát Hírportál

A britek fele túléli a rákot

2014. április 29., kedd 20:51

Sokat javultak a rákbetegek túlélési statisztikái Nagy-Britanniában a Cancer Research UK szerint, írja az Independent. Az elmúlt 40 év 7 millió rákos megbetegedését vizsgálták Angliában és Walesben, és azt kapták, hogy 2030-ra már az is reális lehet, hogy 4-ből 3 beteg maradjon életben a diagnózis után legalább tíz évig (ami gyakorlatilag a gyógyulást jelenti). 

Az 1970-es években csak minden negyedik brit élte túl a tizedik évet, miután kiderült, hogy rákos, ma már minden második. És tíz éve a rákosok fele még csak 5 évvel élt tovább.

London School of Hygiene and Tropical Medicine szerint a statisztikák minden rák típus esetében javulnak, ahogy telik az idő: negyven éve például a mellrákosok 40 százaléka maradt életben plusz tíz évig, ma ugyanez 78 százalék, a hererákosok esetében pedig 69 helyett 98 százalék. Ez azért van, mert javult a terápiák és gyógyszerek kombinációja, hamarabb diagnosztizálják a betegséget és csökkent a dohányosok aránya is.

Bizonyos típusú daganatok esetében azonban a túlélési ráta továbbra sem biztató: a hasnyálmirigyrákosok csupán 1 százaléka, és a tüdőrákosok 5 százaléka éli meg a tizedik évet a diagnózis után. 

Rovatok