Index Vakbarát Hírportál

A NASA kitüntette Kirk kapitányt

2014. április 29., kedd 13:43

William Shatner színész megkapta a NASA-tól a civilnek járó legmagasabb kitüntetést, a Distinguished Public Service Medalt. Ezt azok kapják, akik kiemelkedően sokat tesznek az űrkutatás népszerűsítéséért.

William Shatner, a Star Trek sorozat legendás James T. Kirk kapitányának megformálója nem csupán a sci-fi sorozattal tett ezért, hanem azóta is sokat dolgozik a csillagászat, űrkutatás népszerűsítéséért.

A NASA és a Star Trek stábjának kapcsolata mindig is pozitív volt. 1976-ban az amerikai űrhivatal a sorozabeli Enterprise-ról nevezte el egyik űrsiklóját. Később William Shatner volt a narrátor a NASA dokumentumfilmjében, amely az űrsiklóprogram harmincadik évfordulójára készült.

A Discovery űrsikló utolsó útján William Shatner a Star Trek eredeti zenéjére felmondott monológja ébresztette a Nemzetközi Űrállomáson lévőket. Ez 2011. március 7-én történt.

A NASA mostani méltatásában azt írja, hogy William Shatner több generációt is inspirált, köztük nagyon sok ma is az űrhivatalnál dolgozó űrhajóst és mérnököt. Az első Star Trek sorozatot 1966 és 1969 között mutatták be az NBC csatornán, igazi népszerűségét az ismétlések hozták meg. Azóta számos folytatás-sorozat, és tucatnyi film készült a témában, a legutolsó filmet tavaly mutatták be Sötétségben (Into Darkness) címmel.

Rovatok